Terrariets historie

Opstart

Terrariet i Vissenbjerg blev stiftet på privat initiativ af Carl Aage Gram i 1973. Gram var uddannet som gartner, men havde det meste af sit liv haft en særlig stor interesse for krybdyr og padder. Han blev født i Odense men flyttede til København hvor han åbnede en blomsterforretning og senere en dyrehandel. På et tidspunkt kom Carl Aage Gram i kontakt med Vissenbjerg kommune, som tilbød den gamle præstegårdslade til en favorabel husleje med henblik på at danne rammen om et offentligt terrarium. Den 28. juli 1973 kunne Carl Aage Gram (1920-1992) endeligt slå dørene op for publikum til det, der i mange år havde været hans livs drøm: sin egen specialzoo. Det var på det tidspunkt Nordens første specialzoo og indeholdte den største samling af krybdyr og padder.

Generationsskiftet

I september 1992, hvor Carl Aage Gram efterhånden var blevet 72 år og følte behov for aflastning i arbejdet, blev Klaus Dræby ansat som daglig leder. Kun seks uger efter døde Carl Aage Gram, og en epoke i den danske terrarie- og zoo-verden var dermed slut. Carl Aage Grams bror, Axel Gram, var arving, og han fik skifteretten til at frigive Terrariet fra boet, på betingelse af, at der stiftedes en ikke-erhvervsdrivende fond, hvis formål var at videreføre Terrariet. Klaus Dræby var Terrariets direktør fra 1992-2011 hvor han videreudviklede Terrariet så det blandt andet blev involveret i det internationale zoo-arbejde med truede krybdyr og padder.

En ny begyndelse for Terrariet

Efter nogle nogle år med finanskrise og vanskelige forhold for mange zoologiske haver, besluttede Terrariet’s bestyrelse, at tiden var moden til forandring. I januar 2012 blev Morten Jørgensen ansat som ny direktør. Sidenhen er der i samarbejde med Assens Kommune og velgørende fonde blevet gennemført en række renoverings- og attraktionsprojekter, der har været medvirkende til, at besøgstallet igen har været stødt stigende. Terrariet har fået tilført mange nye arter og er fortsat i en udviklingsfase, der indeholder planer om en serie af nye anlæg i de kommende år. I dag drives Terrariet som en velgørende erhvervsdrivende fond.