Overvågning af komodovaraners reproduktion

Ultralydsundersøgelser

 

Avlsoptimering og sygdomsopsporing

Formålet med dette forskningsprojekt er at optimere avlen samt at undgå at hun komodovaraner i zoologiske haver dør af sygdomme relateret til æggestokkene. Projektet undersøger ligeledes om man kan forudsige det optimale tidspunkt i cyklussen til parring ud fra æggenes udviklingstrin, hormonniveauet og de adfærdsmæssige observationer som dyrepasserne foretager.

Baggrunden for studiet er at der ses en højere dødelighed som skyldes sygdomme i æggestokkene hos hunlige komodovaraner når de er er imellem 6-12 år. Derfor er dette forskningsprojektet blevet godkendt af stambogskoordinatoren for at indsamle så meget information som muligt på tværs af alle Europæiske zoos.

Inden forsøget blev startet, blev vores hun trænet i at gå ind i kassen som hun skal befinde sig i imens hendes æggestokke bliver ultralydsscannet. Dette gøres for at øge velfærden og undgå at hun bliver stresset når dyrlægen kommer. Efter at have tilvænnet hunnen til kassen, begyndte vi at ultralydsscanne hendes æggestokke for at kunne vurdere hvor i cyklussen hun er.

Samtidigt tager vi spytprøver og holder øje med hendes adfærd, således at der indsamles data på forskellige parametre som forhåbentligt kan bidrage til at forstå sygdomsfaserne så vi kan opdage og undgå sygdomme hos komodovaraner i fremtiden.

Du kan læse og se mere om projektet fra vores besøg af TV2 Fyn her