Gekkoens klatreevne

Naturens nanoteknologi

Et forskningprojekt i samarbejde med SDU

Gekkoens evne til at hæfte til forskellige overflade har altid været fascinerende. For at finde ud af teknikken bag har forskere fra SDU i samarbejde med Terrariet undersøgt opbygningen af gekkoens tæer vha. af avanceret mikroskopi-teknik.

Det har vist sig at gekkoens evne til at hænge fast på lodrette overflade hverken afhænger af kløer eller sugekopper, men derimod specielle nanostrukturer i form af riller (lameller) og mikroskopiske hårfibre (setae) Hårfibrene er yderligere findelt i spidserne i forgreninger (spatulaer). Klik på galleriet herunder og se gekkofodens nanostrukturer forstørret.

Hver enkel hårstruktur danner en lille tiltrækningskraft til underlaget (vha. Van der Waals kræfter). Tiltrækningskraften fra hvert enkelt hårfibre er meget lille, men regnes alle gekkoens hårfibre sammen, ville det i princippet gøre en gekko i stand til at bære helt op mod 40 kg idet en gekko har mellem 400 millioner til 4 billioner hårfibre alt afhængig af størrelse. Dyrets krop er dog ikke bygget til at kunne bære 40 kg. Måden hvorved gekkoen løsriver sig igen er simpelthen bare ved at krølle tæerne opad i vinkel, hvorved de slipper underlaget.

Udarbejdet (2008) af Thomas E. Rasmussen og Beate Klösgen, Institut for Fysik og Kemi SDU

I samarbejde med