Den lille eksotiske

Europæisk løvfrø

En højlydt størrelse

Vidste du at der fandtes en lille art af løvfrø i Danmark? Normalt forbinder man løvfrøer med eksotiske regnskove, men faktisk findes der en lille europæisk art (Hyla arborea). I Danmark findes den specielt i de sydlige egne bl.a. i store dele af Sønderjylland, samt Bornholm. Derudover er der udsatte bestande ved Moesgaard tæt ved Aarhus og ved Slagelse.

Løvfrø kendes på deres flotte smaragd-grønne farve og mørke aftegninger omkring øjne og ned langs siderne. Ligesom deres mere eksotiske fætre har de hæfteskiver på fingre og tæer, som gør at de kan kravle op ad stort set lodrette flader. De bliver aldrig særligt store, men til gengæld har hannerne et meget kraftigt kald. Et stort kor af løvfrø-hanner kan i parringssæsonen høres op til 5 km væk alt afhængig af vejr og vind.

Arten var også anslået som uddød på Fyn siden 1980, men tilbage i startern af 00’erne begyndte man i nærheden Glamsbjerg pludselig at høre deres velkendte kald igen. Det viste sig at være en udsat bestand med ophav fra Bramhale Skov nær Haderslev i Sønderjylland. For at kortlægge løvfrøens udbredelse på Fyn, samt historien bag genopståelsen blev der lavet et større projekt, hvor Terrariet deltog i samarbejde med Syddansk Universitet. Her viste det sig helt exceptionelt at løvfrøen nu fandtes på et område af Fyn langt større end hidtil antaget.

 

Lyt til løvfrøens kald

Løvfrøens udbredelse i Danmark